Ajvar – specijalitet koji odoleva vremenu
U Srbiji nema čoveka koji ne voli ajvar. Dodatak uz jaja, meze ili neko drugo jelo, ajvar se jede uz sve. Reč ajvar, koji se pretežno pravi od pečenih paprika dolazi od turske reči „havyar“ što znači slana iskra, kavijar. Dakle, na osnovu naziva, možemo reći da su nam taj specijalitet doneli Turci za vreme Otomanskog carstva. Međutim, iako su leskovački i severnomakedonski zaštitili svoj jedinstveni recept, ajvar se proizvodi u većini balkasnkih zemalja poput Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Bugarske i naravno Srbije. I svi kažu da je to njihov proizvod i da potiče baš sa njihovog prostora. Međutim…Gastronomi se slažu da je poreklo ajvara sa naših prostora i da je to donekle uticaj mađarske kuhinje koja se sa severa širila ka celoj Srbiji.
Koliko je dobar za zdravlje?
Ajvar je bogat vitaminom C koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i celokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Ukoliko se u njemu nađe i patlidžan , obezbeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.
Svetske zvezde vole ajvar 🙂
Gostujući u jednoj emisiji, poznata albanska pevačica Dua Lipa koja je odrasla u Londonu govorila je o specijalitetima koje najviše voli iz njenih krajeva. “To je kao smesa od pečene paprike, dobija se u tegli, ljuto je, divno je i ide uz sve! Uz jaja, uz pitu od spanaća koja je još jedan albanski specijalitet” – rekla je pevačica.
Kako se pravi?
Rog paprika je najčešće gajeni proizvod u našem regionu, bilo za naše, bilo za komercijalne potrebe. Konkretno, mesnatost paprike je veoma pogodna za preradu i pripremu ajvara. U teoriji, za ajvar se može koristiti bilo koja sorta crvene paprike, dok se za najkvalitetniji domaći ajvar biraju najkvalitetnije sorte kao što je kurtovska kapija, stara balkanska vrsta crvene „roge“. Jarko je crvene boje, ima samo dve strane, čvrsta je, šiljasta i duguljasta. Upravo zato što ima samo dve strane, idealna je za ravnomerno pečenje i lakše skidanje kože.
Svaka domaćica zna najbolji recept za ajvar. Najbolji su stari, tradicionalni recepti bez konzervansa i od crvenih paprika. Nakon što se paprike izmelju ili iscepakju sledi njihovo kuvanje oko 2 sata. Uz začine i beli luk dobija se idealan ukus.
Kao Zdravlje pravi domaći ajvar od pečene paprike 🙂
Kako bi udovoljili svim ukusima, Kao Zdravlje domaćini prave čak četiri vrste domaćeg ajvara. Blagi mleveni, blagi cepkani, ljuti mleveni i ljuti cepkani. Naš domaći ajvar se priprema po tradicionalnoj recepturi od najfinijih crvenih paprika koje rastu u blizini Kopaonika. Paprika se peče na šporetima na drva i u proizvodnji se ceo proces obavlja ručno bez dodavanja konvervansa, veštačkih boja i aditiva. Ponosni smo na naš najpopularniji proizvod jer iz godinu u godinu raste broj zadovoljnih korisnika. Dok se ajvar krčka u našim šerpama na vama je samo da se odradite porudžbinu preko našeg sajta i kroz par dana ajvar će biti na vašoj adresi gde ćete uživati u svakom zalogaju.