Bobičasto voće i matični sokovi kao izvor zdravlja i života
Da li ste zapitali, zašto nutricionisti širom sveta propagiraju svakodnevnu konzumaciju bobičastog voća? Osim što je odličan izvor vitamina, minerala i nutritijenata, bobičasto voće se i koristi za borbu protiv raznih bolesti. U bobičasto voće spadaju mali, meki i okrugli plodovi različitih boja. Slatkog su ili kiselkastog ukusa i odlični su za pravljenje različitih sokova, džemova i ostalih poslastica.
Nutritivne prednosti bobičastog voća
Od vitamina koje poseduju, izdvajaju se kalijum, magnezijum, vitamin C i K kao i brojna vlakna. Takođe, ovo voće je niskokalorično sa veoma niskim procentom prirodnih šećera, a sadrže i probiotike te tako štite digestivni trakt. Za dobar deo hranljivosti bobica, odgovorni su antocijanini, jedinjenja koja voću i povrću daju crvenu, ljubičastu i plavu boju.
Kupine sadrže najviše kalijuma (233 miligrama po šolji) i skoro istu količinu vlakana kao i maline, koje ih imaju najviše od svih bobica (8 grama po šolji), dok borovnice obiluju jedinjenjima koja pomažu u stvaranju novih nervnih ćelija u mozgu i povećavaju njihovu interakciju.
Upotreba borovnica u ishrani kao prevencija protiv dijabetesa i bolesti srca
Prema rezultatima objavljenim u časopisu BJM, upotreba borovnica u ishrani tri puta nedeljno značajno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Takođe, korisne su u ishrani osoba koje već imaju dijagnostikovan dijabetes jer omogućavaju ćelijama bolje korišćenje šećera putem krvi.
Takođe, u studiji American Journal of Clinical Nutrition iz 2019. godine, konzumiranje šolje borovnica dnevno tokom šest meseci poboljšalo je zdravlje srca kod odraslih sa prekomernom težinom i gojaznošću sa metaboličkim sindromom. Takođe se pokazalo da redovno konzumiranje borovnica pomaže u snižavanju krvnog pritiska
Lekovita dejstva brusnice
Najpoznatija zdravstvena korist brusnice jeste njihova sposobnost da smanje rizik za razvoj infekcija urinarnog trakta. Sok od brusnice se pokazao kao delotvoran i protiv drugih infekcija. A brojne studije su pokazale da može sprečiti vezivanje helikobakterije za zid želuca i delovati kao komplementarni tretman antibioticima.
Takođe, sok od brusnice pozitivno utiče i na srce. Brojne studije su pokazale da konzumacija tog soka može smanjiti holesterol, sniziti krvni pitisak i oksidativni stres.
Kao zdravlje matični sokovi od bobičastog voća
Ako želite u svoju rutinu da uvrstite zdrave navike i vaš dan obogatite čašom zdravlja, pogledajte ponudu naših matičnih sokova. Što se tiče ukusa naših matičnih sokova od bobičastog voća, izdvajamo Kao zdravlje domaće matične sokove od crne ribizle, brusnice, šumske borovnice, divlje kupine, aronije i maline. Neka vam organizam svakog dana bude zahvalan.
Matični sokovi dobijeni hladnim ceđenjem su sve popularniji izbor među zdravstveno osvešćenim ljudima. Hladno ceđeni sokovi su napici koji se dobijaju postupkom mlevenja svežeg voća i povrća, a zatim ceđenjem putem hidrauličkog ili centrifugalnog pritiska, bez dodatka toplote. Ova metoda čuva svežinu, hranljive sastojke i enzime, pružajući maksimalnu korist za zdravlje.
Hladno ceđeni sokovi su bogati vitaminima, mineralima, antioksidantima i enzimima koji podržavaju imuni sistem, poboljšavaju varenje i hidriraju organizam. Oni se smatraju prirodnim izvorom energije i pomažu u detoksikaciji tela.
Hladno ceđeni sokovi se često konzumiraju kao deo zdrave ishrane, kao dodatak doručku ili kao osvežavajući međuobrok.
Ukratko, matični hladno ceđeni Kao Zdravlje sokovi su zdravi i osvežavajući napici koji pružaju brojne nutritivne benefite. Bilo da se konzumiraju radi detoksikacije ili kao deo uravnotežene ishrane, ovi sokovi su ukusni način za održavanje zdravlja i vitalnosti.