Crvena paprika – ljuta i blaga mezimica našeg srca i ajvara
Danas ćemo se baviti jednom od najpopularnijih namirnica na svetu – crvenom paprikom! Ne moramo vam reći koliko je paprika ukusna i sveprisutna u našoj svakodnevnoj ishrani, ali da li ste znali da postoji mnogo zanimljivih činjenica o ovom izdašnom povrću? Ukoliko vas zanima više, nastavite da čitate! Vatrena lepoticaCrvena paprika je poznata po svojoj ljutoći, ali jeste li znali da je upravo crvena boja indikator intenziteta ljutine? Što je paprika crvenija, to je i ljutina veća. Zahvaljujući hemijskom jedinjenju koje se zove kapsaicin, crvena paprika je apsolutni šampion među ljutim namirnicama. Vitamin C bombaAko se osećate iscrpljeno ili imate nizak imunitet, crvena paprika je idealan izvor vitamina C. Ovo povrće ima čak 3 puta više vitamina C nego citrusi! Dakle, ukoliko želite da ojačate svoj imunološki sistem, uvrstite crvenu papriku u svoju ishranu. Plivanje u vodiDa li ste ikada pomislili da paprika može plutati? Zanimljivo je da paprike imaju nižu gustinu u odnosu na vodu, što ih čini sposobnim da plivaju u čaši vode. To je jednostavno čudo prirode u koje možete upreti pogled iznova i iznova dok pripremate svoj slasni obrok. Istorija paprikePaprika je kroz istoriju putovala iz dalekih krajeva sveta kako bi pronašla svoj put do naših tanjira. Ova biljka poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a prvi je u Evropu doneo Kolumbo. Danas se paprike gaje širom sveta i čine suštinski deo mnogih tradicionalnih kuhinja. Raznobojne paprikeCrvena paprika je samo jedna od mnogih boja koje možete pronaći među paprikama. Pored crvene, tu su i zelena, žuta, narandžasta, pa čak i ljubičasta paprika. Sve ove boje ne samo da doprinose estetici naših jela, već svaka od njih ima svoje karakteristike ukusa i nutritivne vrednosti. Ljuta ljubavLjubitelji ljute hrane sigurno vole papriku, ali da li ste znali da konzumiranje ljute paprike može otpustiti endorfine u vašem mozgu? Da, dobro ste pročitali, jesti ljutu papriku može vas zapravo usrećiti! Zbog toga mnogi vole ovo povrće – ono ne samo da je ukusno već i podstiče osećaj sreće i zadovoljstva. Kao zdravlje domaći ajvarCrvena paprika je svestrano povrće koje se može koristiti na mnogo načina. Možete je dodati u salate, gulaše, variva, sosove ili je pak peći u rerni. Njena slatka i lagana aroma čini je savršenim sastojkom za razna jela. A za ajavar, specijalitet kome malo ko može odoleti, crvena paprika je glavni sastojak. Kao Zdravlje ajvari dolaze u blagom i ljutom intenzitetu ukusa, i svaki od njih u mlevenom i cepkanom stanju. U svom sastavu ne sadrže konzervansa, veštačke arome i boje. Ukoliko ste ljubitelji paprike i volite domaće salate i slane namaze – na pravom ste mestu! Za još bogatiju i ukusniju trpezu, Kao Zdravlje ajvar ili kako ga još nazivaju srpski kavijar, idealan je izbor, napravljen tradicionalnom recepturom koristeći samo jedan jedini sastojak – crvene paprike. |