Slavski kolač od Kao Zdravlje domaćeg brašna!
Sa ovim receptom nema greške!
Ukoliko ovo čitate, verujemo da pripremate trpezu za najradosniji dan svake kuće i čestitamo vam Krsnu Slavu! Svaka Srpska kuća vekovina neguje i gaji prelepu tradiciju obeležavanje svoje Krsne Slave, a sa ponosom možemo reći da smo medju retkim narodima koji neguju takvu vrstu običaja. Nezaobilazni detalj obeležavanja Slave je svakako Slavski kolač, za koji je zadužena domaćica kuće, a koji svim ukućanima donosi radost i bogougodnost.
Pratite količine i korake navedene u ovom receptu i verujte da nema greške, vaš Slavski kolač će biti savršen. ☺
Sastojci:
1,3kg mekog Kao Zdravlje integralnog pšeničnog brašna + 400g testa za ukrase
2 jaja
1 šolja mleka
1 šolja vode
20 gr kvasca (sirovog)
3 kašike ulja
1 kašika soli
2 kašike šećera
Priprema:
Umesite testo tako da bude srednje tvrdo, pa ga ostavite da naraste ispod mokre krpe. Savet je da testo, nakon što naraste, što bolje umesite kako bi manje puklo prilikom pečenja. Premešeno testo podelite na sedam pogačica, tako da njih šest budu jednake, a jedna malo veća. Prvo staviti veću jufkicu u sredinu pleha za pečenje, i ostalih šest poređati oko nje. Premazati kolač umućenim jajetom, staviti pletenicu oko srednjeg kruga i redjati ukrase. Testo za ukrase je potrebno da bude tvrdo, dosta tvrđe od smese za sam kolač. Peći slavski kolač na 200 stepeni, dok ne porumeni.
Prijatno i srećna vam Slava!